Töllsjö i Japan

tisdag 26 maj 2009

Napoli

Syrrans kompis skall pa semester till Napoli och jag blev ombedd att beratta om vad som skulle kunna vara sevart dar.

Skall man aka till Napoli pa semester maste jag forst bara anta att ett genuint italienintresse redan ar etablerat i den resande. Att besoka Napoli pa sin forsta Italienresa skulle vara som att som fjorton ar gammal bjuda ut en langbent 40-aring med aftonklanning. Man ar liksom inte beredd pa vad som komma skall.

Hur som helst tillangnar jag syrrans kompis ett gammalt inlagg fran en 2007.

27 april 2007

Livet rullar pa i Napoli. Innan jag kom hit laste jag reseberattelser fran Napoli och den roda traden och den gemensamma namnaren kunde jag latt tydja. Det akta Italien.

Har finns det Italien som det pratas om overallt. Det Italien som ar kant over hela varlden. Bade pa gott och ont.

Det ar i Napoli som tvatten hanger over de smala granderna, dar vesporna far runt som irriterade getingar, dar pizzadoften ligger tat over gator och torg.
Har finns det organiserade brottsligheten, har finns de stilmedvetna italienarna, bondfangarna coh de akta gentlemannen.

Jag har varit i manga italienska stader och provat manga lokala specialiteter men aldrig har maten varit sa god som har i Napoli.

Jag kommer nog aldrig aka hit igen men jag ar lycklig over att fa ha varit i Napoli.

Jag har redan skaffat mig manga fina erfarenheter har. Erfarenheter som bara kommer att ligga som inglasade betraktelseforemal i min mentala ryggsack men anda. Jag har lart mig skara en sjukilos parmaskinka. den erfarenheten kommer jag aldrig fa teknisk nytta utav men visst ar den nagonting att stila med.

Jag kanner numera till en buffelmozzarellas livscykel. Jag ar medveten om vikten utav napolitansk ricotta pa ett middagsbord.

Sedan finns det saker som jag aldrig kommer att lara mig. Stega ut pa Via Vecchiaia i roda byxor, blavitrandig skjorta och svarta stora solglasogon och se ut att aga staden. Det kommer jag aldrig lara mig, men jag har i alla fall sett det.
Det ser man bara i Napoli.



18 april 2007

Jo jag befinner mig just nu i Napoli och bor pa Vico Sergente Maggiore 21 mitt i de sa kallade "Quartieri Spagnoli". Eller de "Spanska Kvarteren" som man sager pa svenska.

Dessa kvarter ar gamla soldatkvarter och manga gator bar namn av militarisk klang.

Tanker ni pa Lady & Lufsen och den beromda spaghettiscenen far ni en bra bild over hur det ser ut har i stan. Klader som hanger pa linor mellan lagenheterna, slingrande gator.

Det doftar overraskande gott i Napoli. Det ar en blandning mellan nytvattade klader och pizza.

Maten ar fantastisk, manniskorna ar fantastiska och att bara vara i Napoli ar fantastiskt!

1 kommentar:

Lämna din kommentar här tack,