Töllsjö i Japan

söndag 18 oktober 2009

Töllsjöisk köttagryta

Japanska och italienska ingredienser, svensk kock

Jag begav mig i tidiga ottan ut och handlade mat.
Lokala Coop tillhandahaller en del lokalproducerat livsmedel som jag brukar foredra.

Idag handlade jag agg samt ingredienser till en köttgryta. Egentligen heter det Burgundisk köttgryta men jag har andrat i receptet samt presentation, satt en personlig pragel pa det hela och vips(!) sa det blir en Töllsjöisk köttagryta, en husmanskostens popularfigur.

Recept: Töllsjöisk köttagryta

Ingredienser

Portioner: 4

600 kg grytbitar (av nöt)
6 msk smör (extra till stekning)
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
Timjan
Persilja
Basilika
½ dl balsamvinäger (fran Modena och ingen annan stans...jaklar)
2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
½ (à 75 cl) flaska billigt rödvin
2 paket bacon (skivad...)
200 g shitake (japansk svamp)
2 vitlöksklyftor
3 morotter
1 zucchini
rosmarinsalt
nymalen svartpeppar


Gör så här
Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.

Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter). Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter.
Strö över mjölet och blanda väl.

Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin.
Sänk värmen och sjud.

Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.

Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

Samla kryddorna och blanda ner dom i grytan tillsammans med morotter och zucchini.

Lat alt sammans sta ett par timmar sa kottet blir mort och nar hela lagenheten (beroende pa storlek!) fylls utav en grytdoft, ja da ar det klart!

Har i Minaminagareyama serveras grytan med gronsallad och kokt samt sauterad broccoli.

Smaklig maltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna din kommentar här tack,