Töllsjö i Japan

tisdag 11 augusti 2009

shabbushabbushabbushabbushabbushabbushabbu

Eller syabu syabu (しゃぶしゃぶ) som det kommit att kallas ar en utav de mest populara matratterna i Japan.
Det hela gar ut pa att man doppar tunna skivor av notkott i kokande buljong och svischar det fram och tillbaka tills det ar kokat och klart.
Det ar just ifran det familiara svischandet ljudet som syabu syabu fatt sitt namn.

Vanligtvis ar det notkott som spelar en central roll i syabusyabuandet men aven, flask, krabba, kyckling, anka eller hummer anvands flitigt.
Vidare finns ofta en uppsattning gronsaker och tofu att varva kottet med.
Till exempel lok, morotter, svamp, alger, krysantemum mm.

Sjalva buljongen blir alltid valdigt god och naringsrik utav alla spannand ingredienser som doppas och eftersom enbart kott och gronsaker inte alltid mattar brukar man som avslutning vanda in nagra nystan udon eller andra nudlar och surpla i sig det sista utav soppan, ofta efter man tagit en mindre paus.

He he he...

Syabu syabu ar riktigt trevligt. Matlagningen tar lite tid som ger utrymme at bade samtal och matsmaltning.
Pa bilden tar jag mig tid att underhalla frugan genom dra nagra gamla vitsar till exempel.

Pa var vita kokplatta placeras var speciella syabusyabu-gryta i keramik och runt om diverse ingredienser.

En "Sus scrofa domesticus"

Vi anvande flaskkott ifran Kagoshimas beromda svarta grisar. Den svart grisen sags ha manga kvaliteter och en utav de viktigaste sags vara dess egenskap att kunna lagra fett under skinnet och muskelfibrerna.
Detta ger upphov till en skinka med starkt vita rander utav fett som gor dess smak mycket speciell.
Det kostar as, men jag fick det i fodelsedagspresent utav frugans syrra.

Det forresten en Syabu syabu-restaurang som Bill Murray och Scarlett Johansen hamnar pa i filmen "Lost in Translation" varpa Bill utrycker "Vad ar det for en restaurang dar man far laga sin egen mat?!?"

Sa tokigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna din kommentar här tack,